Doula

cropped-022285cf-0a09-4022-85ab-3a447218b442.jpg

Synnytyksen tukihenkilöstä käytetään sanaa Doula, joka tulee kreikan kielestä ja suorana käännöksenä se tarkoittaa ”naista joka palvelee”. Sinulla on mahdollisuus saada oma kätilö mukaan raskausajallesi sekä synnytykseesi, vaikka synnyttäisitkin sairaalassa. Teen kätilödoulauksia, eli toimin kätilönäsi siihen asti kunnes siirrymme sairaalaan, sitten roolini muuttuu doulaksi.

”Tutkimusten mukaan Doulan läsnäolo synnytyksessä lyhentää synnytyksen kestoa, vähentää kaikkien komplikaatioiden ja toimenpiteiden riskiä, pienentää sektion riskiä, vähentää lääketieteellisen kivunlievityksen tarvetta sekä lisää todennäköisyyttä positiivisesta synnytyskokemuksesta.”

Doula tarjoaa jatkuvaa tukea, on kanssakulkijana raskausmatkallasi sekä läsnä koko synnytyksen ajan. Kaikki synnyttävät nopeammin ja lempeämmin, kun heillä on tarpeeksi tukea ja rakkautta ympärillä. Doula on myös synnytyksen suojelija. Doula varmistaa, että toiveesi kuullaan ja auttaa sinua saamaan vahvistavan synnytyskokemuksen. Kun tunnet olosi turvalliseksi, pystyt päästämään kontrollista irti ja keskittymään vain rentoutumiseen ja puolisosi pystyy keskittymään täysin vain sinun tukemiseesi.

Doula tuo uskomattoman määrän turvaa ja tukea pariskunnalle sekä odotusajalle, että synnytykseen. Jaan jo raskausaikana kätilön tietotaitoni, tukeni ja apuni asiakkailleni, jotta heillä olisi mahdollisimman terve ja lempeä odotusaika. Minun puoleeni saa kääntyä aina, jos jokin asia mietityttää tai vain haluaa jutella. Synnytyksen käynnistyttyä tulen ensin kotiinne ja kotona ollaan niin kauan kuin synnyttäjä itse niin toivoo. Kotona voimme myös tarkkailla vauvan vointia ja synnytyksen etenemistä monin eri tavoin. Näin varsinkin ensisynnyttäjät välttyvät liian aikaiselta sairaalaan lähdöltä ja mahdolliselta edestakaiselta matkalta takaisin kotiin.

Entä mitä Doula sitten tekee synnytyksessä?

Jatkuvan tuen avulla saat paremman synnytyskokemuksen, lyhyemmän synnytyksen ja riski kaikkiin toimenpiteisiin sekä keisarinleikkaukseen päätymisen riski pienenee huomattavasti. Doula on koko ajan tilanteen tasalla ja pitää huolta että sinulla on mukava olla ja että synnytyksesi etenee hyvin toivomaasi suuntaan.

Sairaalan kätilöt viettävät huoneessa yllättävän vähän aikaa, mutta Doula on kanssanne koko ajan. Doula auttaa luomaan sinulle miellyttävän ja rauhaisan synnytysympäristön, tukee, hengittää kanssasi, hieroo, auttaa sinua rentoutumisessa eri methodien avulla, ottaa kainaloon tarvittaessa, lohduttaa, kannustaa ja ennen kaikkea USKOO sinuun niilläkin hetkillä, kun et itse usko itseesi.

Doula on äärettömän suurena tukena myös kumppanille, jolle tilanne saattaa olla yllättävän pelottava ja stressaava. Jos kumppanin vastuulla on kaikki akupisteiden ja eri asentojen muistamisesta oikean musiikin valintaan, ei hän ole omassa roolissaan. Kumppanin tärkein tehtävä synnytyksessä on rakastaa sinua ja olla läsnä sinulle. Doula hoitaa kaiken muun. Doula myös ohjaa lempeästi kumppaniasi auttamaan sinua juuri oikeilla tavoilla oikeaan aikaan. Näin saatte synnytyksestä yhdessä upean, parisuhdettanne vahvistavan kokemuksen.

Doula on sekoitus hierojaa, dj:tä, ystävää, äitiä, terapeuttia, asianajajaa tai mitä vaan synnyttäjä tarvitseekaan synnytyksensä aikana. Doula tietää toiveesi, lukee kehonkieltäsi ja näin ollen pystyy tukemaan sinua ja kumppaniasi saamaan parhaan synnytyskokemuksen.

On myös tärkeää muistaa, että voimistava synnytyskokemus ei tarkoita välttämättä lääkkeetöntä synnytystä. Se tarkoittaa sitä, että olet ollut hyvin valmistautunut, tiedät vaihtoehtosi, sinua ja valintojasi tuetaan, kunnioitetaan, sinusta pidetään hyvää huolta ja sinulla on turvallinen ja luottavainen olo koko synnytyksen ajan.

Advertisement