Kotisynnytys
Haaveiletko lempeästä synnytyksestä oman kodin rauhassa, itse valitsemiesi kätilöjen kanssa?
Synnytyspaikkaa valitessa on tärkeä miettiä, missä sinä koet olosi turvalliseksi. Osalle se on koti, osalle taas sairaala. Monesti ajatus kotisynnytyksestä lähtee synnyttäjästä ja kumppani saattaa aluksi olla kovinkin eri mieltä asiasta, ennen kuin lähtee aiheeseen paremmin perehtymään. Jos pohdit kotia synnytyspaikkana, niin kotikätilön tapaaminen yhdessä puolison kanssa kannattaa.
On jopa huvittavaa miten monille sana kotisynnytys tuo edelleen ensimmäiseksi mieleen hipit, noitarummut tai 50-luvun saunasynnytykset. Kotisynnytys ei ole nopea päähänpisto tai elämysmatkailua, vaan erittäin tietoinen, harkittu ja monelle perheelle myös turvallisempi vaihtoehto. Monet asiat ovat myös muuttuneet sitten 50-luvun. Kotien yleinen hygienia ja odottajien ravitsemus ovat parantuneet huomattavasti ja kulkutaudeista on päästy eroon. Kätilön koulutus ja käytettävissä tarvittaessa oleva välineistö ja lääkkeet ovat myös päivittyneet.
Koti on mieletön ja tutkimustenkin mukaan matalan riskin synnyttäjille yhtä turvallinen tai jopa turvallisempikin paikka synnyttää kuin sairaala. Kotisynnytys ei ole vaihtoehto kaikille, vaan suurimpina ehtoina onkin, että odottaja on terve ja raskaus on sujunut hyvin.
Jokaisella on oikeus synnyttää Suomessa missä haluaa.
Suurin osa ihmisistä synnyttää sairaalassa, mutta kotisynnytysten suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kasvuun vaikuttaa esimerkiksi se, että ihmisillä on enemmän laadukasta, tutkittua tietoa aiheesta ja kotikätilöitä on myös koko ajan helpompi löytää ympäri Suomen.
Toivon, että jossakin vaiheessa meillä Suomessakin kotisynnytys olisi julkisella puolella mahdollista matalan riskin synnyttäjille, sairaalasynnytyksen rinnalla. Tukholmassa terveen uudelleensynnyttäjän on jo mahdollista synnyttää valtion tukemana kotona ja myös esimerkiksi Englannissa, Australiassa monissa Euroopan maissa kotisynnytykset ovat myös julkisella puolella vaihtoehtona matalan riskin odottajille. Hollannissa edelleen tarjotaan kotisynnytystä ensisijaisena vaihtoehtona myös terveelle ensisynnyttäjälle.
Turvallisuus
On tärkeää miettiä yhdessä kotisynnytyskätilön kanssa, kumpi paikka teille on turvallisempi. Niin koti- kuin sairaalasynnytyksissä meidän synnytysalan ammattilaisten päätavoite on synnyttäjän ja syntyvän lapsen turvallisuus. Molempia synnytyspaikkoja tarvitaan ja riskisynnytykset kuuluvat lähtökohtaisesti sairaalaan. On tärkeää, että synnyttäjillä on turvallisia vaihtoehtoja ja että kaikki saavat synnyttää siellä, mikä juuri heille on turvallisinta.
Kun puhun kotisynnytyksestä, puhun itse aina kätilöavusteisesta kotisynnytyksestä, jossa on paikalla kaksi kotisynnytyksiin erikoistunutta kätilöä. Se lisää tutkimustenkin mukaan kotisynnytysten turvallisuutta. Kotisynnytysten turvallisuudessa isona tekijänä on myös ennaltaehkäisevä työ ja laadukas raskaudenseuranta.
Kotona ei tehdä toimenpiteitä, jotka altistavat hätätilanteille. Synnytyspaikasta riippumatta on hyvä muistaa, että mitä vähemmän synnytyksen kulkuun puututaan, sitä enemmän me ehkäisemme komplikaatioita. Sairaalassa normaali matalan riskin synnytys muuttuu korkean riskin synnytykseksi, jos sen kulkuun aletaan puuttumaan esimerkiksi käynnistämällä synnytys, laittamalla synnyttäjälle epiduraali tai muu selkäydinpuudute, aloittamalla kemiallinen oksitosiini suonensisäisesti supistusten vahvistamiseksi yms. Matalan riskin synnyttäjillä on hyvin pieni todennäköisyys kohdata täysin äkillisiä ja ennakoimattomia hätätilanteita ja riski pienenee kotisynnytyksissä lisää, koska kotona emme puutu synnytyksen luonnolliseen kulkuun, vaan annamme synnyttäjälle täyden synnytysrauhan, emme vauhdita synnytystä ja tarjoamme hänelle jatkuvaa tukea. Kotisynnytykset ovatkin usein nopeampia ja lempeämpiä tästä syystä.
Kotisynnytyksen aikana kuuntelemme vauvan sydänääniä ja tarkkailemme synnyttäjän vointia säännöllisesti.
Osaamme tarkkailla pienistäkin merkeistä, miten synnytys edistyy, koska olemme läsnä. Meillä on mukanamme synnytyksen hoidossa tarvittavat välineet, lääkkeet ja tarvikkeet. Kotona kätilöinti vaatii erilaista osaamista ja taitoa toimia monenlaisissa tilanteissa erilaisissa olosuhteissa. Kotisynnytyksissä ei oteta mitään turhia riskejä, vaan jos synnyttäjän tai vauvan voinnissa alkaa ilmetä mitään poikkeavaa, niin silloin synnytys siirtyy sairaalaan.
Ota yhteyttä, jos haluat jutella kotisynnytyksestä kanssani
Voiko kotona saada kipulääkitystä?
Kotona sinun on helpompi rentoutua. Synnytys on intiimi tapahtuma, jossa meillä on läsnä täysin samat hormonit kuin seksin aikana. Vieraat ihmiset, jatkuva häiritseminen, kirkkaat valot ja äänet vaikuttavat näiden hormonien toimintaan. Kotona sinulla on ympärillä sinne itse valitsemasi ihmiset, jotka tietävät toiveesi ja tarjoavat jatkuvaa tukea. Kotona synnyttäminen on lempeämpää, supistukset tuntuvat erilaisilta, ja niille antautuminen on helpompaa.
Kehosi osaa synnyttää, vauvasi osaa syntyä. Sinun tehtäväsi on rentoutua ja antaa sen kaiken tapahtua. Hengitystä ja antautumista voi ja pitääkin harjoitella etukäteen. Supistukset tuntuvat aivan erilaisilta, kun et laita niille vastaan, vaan otat niitä nöyränä vastaan. Äänenkäyttö, hengitys, liikkuminen ja kumppanin läsnäolo olivat itsellenikin tärkeimmät kivunlievityskeinot omassa kotisynnytyksessäni.
Kotona on käytössä paljon lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja, kuten suihku, lämpöpussit, synnytysamme, Tens-laite, akupisteet, akupunktio, hieronta, guasha-kampaus, aquarakkulat, homeopaattiset lääkkeet ja aromaterapia.
Oman kodin tuoma turva ja kumppanin läsnäolo ovat kotisynnytyksessä todella tärkeitä tukipilareita. Kun sinulla on hoivattu, tuettu ja rakastettu olo ja kaikkeen mitä tehdään pyydetään lupa, sinun on helpompi antautua synnytyksen intensiivisille aalloille ja luottaa kehoosi.
Kiitos hoivasta ja luottamuksen valamisesta minuun ennen synnytystä ja sen jälkeen
Hyvä valmistautuminen oli avain mun positiiviseen synnytyskokemukseen
En olisi voinut toivoa parempaa synnytyskokemusta!
Alun perin pyysin Jennaa doulakseni, sillä ensimmäinen synnytykseni oli ollut pitkä ja haastava, enkä halunnut samanlaista kokemusta uudestaan. Matkan varrella, synnytykseen valmistautuessani ajatus kotisynnytyksestä alkoi kovasti kiehtoa. Jennan kanssa käydyt keskustelut ja hänen monipuolinen työkokemuksensa saivat vakuuttumaan hänen ammattitaidostaan, eikä ollut kysymystä, johon hänellä ei olisi ollut vastausta.
Valmistautuminen synnytykseen tapahtui luottavaisin ja rauhallisin mielin, ja osallistuimme puolisoni kanssa myös Jennan synnytysvalmennukseen. Pääsin myös nauttimaan ihanasta synnytykseen valmistavasta rentouttavasta hoidosta Jennan lempeässä käsittelyssä. Synnytys sujui nopeasti ja lempeästi oman kodin rauhassa. Koin jatkuvasti oloni turvalliseksi, ja tiesin vauvan voivan hyvin. Synnytyksen jälkeen saimme nauttia perheenä Jennan ja hänen kätilöparinsa hoivasta ja huolenpidosta, ja saimme keskittyä uuteen perheenjäseneen tutustumiseen rauhassa.
En olisi voinut toivoa parempaa synnytyskokemusta! Olen ikuisesti kiitollinen, että sain tutustua Jennaan, ja että keskustelumme ja hänen lämmin ja luottavainen suhtautumisensa ihmisyyteen ja elämään sai minutkin luottamaan itseeni ja kehooni täysin uudella tavalla. Kiitos!
Jennan käsissä tiedät olevasi suojeltu ja rakastettu
Jennan ihana pehmeä ääni kuuluu mun korvissa vieläkin, kun muistelen mun kotisynnytysmatkaa.
Synnytys on yksi tärkeimmistä ja vaikuttavimmista matkoista minkä voimme täällä maapallolla tehdä ja en suosittelisi sille matkalle mukaan ketään muita, kuin Jennan kaltaisia ykköstyyppejä. ❤️
Harvassa ovat nämä ammattitaitoiset kätilöt, jotka ymmärtävät synnytyksen fysiologian ja tekevät kaikkensa äidin ja vauvan hyvinvoinnin eteen. Jennan käsissä tiedät olevasi suojeltu ja rakastettu.