Kotisynnytys

Haaveiletko lempeästä synnytyksestä oman kodin rauhassa? Synnytyspaikkaa valitessa on tärkeä miettiä missä sinä koet olosi turvalliseksi. Osalle se on koti, osalle taas sairaala.

Kotisynnytysten hippistigmaan törmää edelleen ja niiden turvallisuutta on myös kyseenalaistettu. Vastoin yleistä kuvitelmaa, kotisynnytyksen valitseva synnyttäjä on yleensä korkeasti koulutettu ja tutkimustietonsa lukenut. Kritiikin taustalla on usein vain ihmisten tietämättömyys ja pelot. Onneksi kuitenkin jatkuva tutkimusnäytön ja kotisynnytysten määrän lisääntyminen tuovat aiheesta lisää relevanttia ja positiivista tietoa. Mitä enemmän kotisynnytyksistä puhutaan, sitä enemmän niitä normalisoidaan. Mentorini Nancy Wainer sanoikin, että kotisynnytys pitäisi mainita puheessa ainakin kolmesti päivässä.

On tärkeää muistaa, että synnyttäminen on maailman luonnollisin asia.  Esimerkiksi Englannissa, Islannissa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Uudessa-Seelannissa ja nyt myös Tukholman alueella terve odottaja saa valita kotisynnytyksen yhtenä vaihtoehtona.  Vauvoja on aina synnytetty kotona, sairaala on itseasiassa vasta uusi trendi. Ystäväkollegani Enni Huismanin isoäiti olisi halunnut mennä synnyttämään toisen lapsensa 50-luvulla sairaalaan, mutta häntä ei päästetty – koska hän oli terve synnyttäjä. Oma mummuni taas synnytti kaksi lasta kolmesta kotona ja hän jaksoi aina kertoa miten hyviä kokemuksia hänen kotisynnytyksensä olivat olleet. Monet asiat ovat onneksi myös muuttuneet sitten 50-luvun. Kotien yleinen hygienia on parantunut huomattavasti ja kulkutaudeista on päästy eroon. Kätilön koulutus ja käytettävissä olevat lääkkeet ja välineistö ovat myös nykyisin aivan eri luokkaa.

Miksi kotisynnytys on yhtä turvallinen tai jopa turvallisempi vaihtoehto terveelle synnyttäjälle? Synnytyksen riskit minimoidaan kun sen luonnolliseen kulkuun ei aleta puuttumaan. Normaali matalan riskin synnytys muuttuu heti korkean riskin synnytykseksi sairaalassakin, kun sen kulkuun puututaan medikaalisesti. Sairaala ympäristönä on nimensä mukaan suunniteltu pääasiassa sairaita varten. Kotona ollessa vauva altistuu myös vain oman kodin mikrobeille.

Kun synnyttäjä tuntee olonsa turvalliseksi, synnytys on myös kestoltaan lyhyempi.

Mitäs sitten jos jotain tapahtuukin? Tämä on varmasti yleisimmistä kysymyksistä mitä minulta kysytään kun puhun synnyttämisestä kotona.

Kun nainen on hänelle turvallisessa ympäristössä, hänelle annetaan synnytysrauha ja hän saa jatkuvaa tukea, edesautetaan synnyttäjää saamaan juurikin turvallinen ja lempeä synnytyskokemus sekä ehkäistään samalla komplikaatioita.  Synnyttäminen ei ole rakettitiedettä, on vain ymmärrettävä miten synnyttäjän keho ja sen hormonit toimivat.  Kotisynnytyksissä ei oteta mitään turhia riskejä, vaan jos synnyttäjän tai vauvan voinnissa alkaa ilmetä jotain poikkeavaa, synnytys siirtyy sairaalaan.

Kotisynnytyksissä on yleensä kaksi kotisynnytyksiin erikoistunutta kätilöä paikalla kaikkine välineineen, lääkkeineen ja tarvikkeineen.  Kotona kätilöinti vaatii erilaista osaamista ja taitoa toimia monenlaisissa tilanteissa erilaisissa olosuhteissa.

Oma kätilösi on läsnä koko ajan ja tämä mahdollistaa sinun ja vauvan voinnin jatkuvan ja taukoamattoman tarkkailun. Ennaltaehkäisevä työ ja laadukas raskaudenseuranta ovat todella tärkeitä tekijöitä komplikaatioiden ehkäisyssä, siksi terve raskaus on suurin kriteeri kotisynnytykselle. Myös ravitsemusneuvonta ja valmentautuminen ovat kotona synnyttäessä isossa roolissa. Kotisynnytykseen valmentautuminen on pitkä prosessi henkisesti ja tätä päätöstä ei voi tehdä enää lasketun ajan tuntumilla.

Voiko kotona saada kipulääkitystä?

Itse opiskeluaikana Sambiassa vaihdossa ollessani aloin ihmettelemään, miten paikalliset oikein osasivat synnyttää niin upeasti. Ilman kunnon valmentautumista, kivunlievitystä tai edes tukea, he vain tulivat synnyttämään, synnyttivät ja lähtivät kotiin. Me kaikki osaamme synnyttää, meidän kulttuurimme on vain tehnyt synnyttämisestä vaikeaa tai jotain mitä me emme pystyisi tekemään ilman puudutteita ja lääketieteellistä apua.

Kehosi osaa synnyttää, vauvasi osaa syntyä. Sinun tehtäväsi on rentoutua. Sitä voi ja pitääkin harjoitella etukäteen. Supistukset tuntuvat aivan erilaisilta, kun olet rentona, antaudut niille, hengität rauhallisesti ja kun verenkierto sekä hengitys kulkevat tasaisesti. Synnyttäminen voi itseasiassa tällöin olla jopa nautinnollista.  Rauhallinen hengittäminen onkin siis yksi tärkeimmistä kipua lievittävistä tekijöistä.

Kotona on myös paljon lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja käytössä, kuten: Lämpö, (lämpöpussit, kuuma suihku, synnytysamme) Tens-laite, akupisteet, akupunktio, hieronta, guasha-kampaus, aquarakkulat, homeopaattiset, aromaterapia yms.

Kumppanin läsnäolon on todettu myös olevan todella tärkeä kipua lievittävä tekijä, kuten myöskin sen että sinä sekä kumppanisi molemmat saatte jatkuvaa tukea, lämpöä ja rakkautta myös doulalta/kätilöltä.

Minä uskon sinuun myös silloin, jos tulee hetki ettet itse usko ❤

Advertisement